Grand Prix of Costa Blanca Denia Spain – reisebrev

Tekst og foto: Robert Andersen

«Så er vi kommet inn i høysesongen for internasjonale Jetski stevner. HJSK har i denne perioden utøvere representert ved en rekke stevner over hele Europa. Kroatia, Italia, Frankrike, Spania, Sveits, Polen og Portugal er land som i år arrangerer store stevner.

pit daniel pit denia

Denne helgen var det kystbyen Denia i Spania som sto i begivenhetenes sentrum. Anledningen var 2 runde i UIM World Championship for GP1 . Stevnet var også et rent VM for klassene GP2(limited), GP3 (lite) og Junior GP3. Hele fem utøvere fra Hjellestad var på plass på den Spanske solkysten for å kjempe om VM medaljer, heder og ære.

Litt uvant for noen av de norske utøverne var at heatene ble gjennomført med flying start basert på resultatene fra pole position. Startfeltet blir delt opp i inntil 4 rekker etter hverandre.

Rekke 1, nr 1 – 5 i pole p.

Rekke 2, nr 6 – 15 i pole p.

Rekke 3 ,nr. 16 – resten

Rekke 4(evt 3) de som har skiftet jet fra siste moto eller pole p.

Hver rekke blir ledet av en startmarshall på rescue jet.

Og slik gikk det:

Junior GP3:

Deltagere fra HJSK, Kasper Vindenes Olsen og Dag Martin Drange.

For Dag Martin Drange var dette den internasjonale debuten og mot mange gode førere gjorde han en flott innsats og før siste moto kjempet han om en medalje. Etter en svært uheldig start i moto 3 der to andre førere kom inn i Dag Martins startspor ble veien til medalje litt for lang og han ble tilslutt nr. 4. Alt i alt en meget god debut i det internasjonale selskap.

Andre deltager i denne klassen var Kasper. Han har vært utenlands før, men henger nå med de beste på en måte han ikke har gjort før. Han viser med andre ord veldig god utvikling. En 6 plass totalt må sies å være en flott prestasjon. Stå på Kasper!

Vinnere av klassen var Marten Manni fra Estland. På andre og tredje plass var to svært gode førere fra Dubai.

GP3:

Deltager fra HJSK, Ulrik Berntsen.

Med de siste års suverene verdensener Quinten Bossche på startstreken så dette ut som en tøff oppgave for Ulrik. Quinten tok oppskriftsmessig seieren i første moto, men Ulrik slo tilbake og vant moto 2. Ulrik ledet dermed VM etter første dag og det lå an til et bikkjeslagsmål om VM gullet i siste moto med Ulrik i startspor 1. Det ble dessverre aldri spennende, for da starten gikk var Ulrik uheldig og dro ut startsnoren. Quinten Bossche benyttet anledningen til å få det forspranget han trengte og var i realiteten aldri truet på sin ferd mot et nytt VM gull. Det første i UIM riktig nok. Ulrik endte tilslutt med en flott sølvmedalje sammenlagt og etter å ha fått siste moto litt på avstand var han godt fornøyd med det.

GP2:

Deltager fra HJSK, Daniel Svae Andersen.

Daniel viste i Porec at han kan slå hvem som helst i denne klassen. Målet var derfor å utfordre hjemmehåpet Nacho Armillas. Etter 6. plass i moto 1 grunnet en liten teknisk feil på jetten så det litt mørkt ut. Etter 2. plass i både i moto 2 og 3 ble det tilslutt en sølvmedalje sammenlagt til Daniel. Nacho var i godt slag foran hjemmefansen og hadde full kontroll på dette gullet.

GP1:

Deltagere fra HJSK, Daniel Svae Andersen, Ulrik Berntsen og Stian Schjetlein.

Hvis det er noen som er i tvil, så er det dette som er den klassen som er gjevest å vinne. Her er de beste førerne de råeste jettene og nivået er svært høyt. Å komme på pallen her er en prosess som det kan ta mange år å oppnå. Det ser en når gjennomsnittsalderen på pallen stort sett er 25+. Daniel og Ulrik med sine 18 år er å regne som førstereis gutter og de yngste i dette sirkuset. Stian har jobbet målrettet i mange år og har nå vokst seg inn i denne klassen. Det viser han nå ved at kjemper om pallplasseringer i hvert eneste løp.

Siden dette er en serie av fem runder hadde denne klassen bare to moto. Daniel og Ulrik gjorde godkjent innsats i første moto men måtte begge bryte siste moto pga teknisk med jettene. De endte derfor litt nede på resultatlistene. Daniel ble nr 16 og Ulrik ble nr 19. Det var 24 førere som startet.

Stian hadde tekniske problemer med sin nye jet og måtte kjøre helgens runde med reservejetten. Med ekstremt krevende forhold med vind og bølger var nok ikke det noen stor bakdel da fart ikke ble så avgjørende.

Stian viser igjen at han har etablert seg i toppen og ender tilslutt på en veldig bra 2 plass totalt. Vi skal være stolt av å ha en slik utøver i klubben, det ligger mange års trening bak disse resultatene og nesten ingen kommer til dette nivået. Klassen ble vunnet suverent av Jeremy Poret. HJemmehåpet Nacho Armillas ble nr 3 etter en heroisk opphenting i siste moto. Han ble straffet i første moto for å ha kjørt feil i banen og fikk bare en 12 plass der. Forhåndsfavoritten Kevin Reiterer måtte bryte med brukket drivaksel.

Må nesten skrive noen ord om runabout GP1 tilslutt siden dette er vannjettens mest ekstreme klasse. Lyden som treffer deg når 20 slike jetter gir full gass samtidig for å vinne starten går nesten ikke å beskrive.

Superstjernen James Bushell er ny kontraktert fører i UIM sirkuset. Han har vunnet det som er å vinne men har slitt med å få det til her. Han fikk en tredje plass i Italia for noen uker siden, og fikk en ny tredjeplass her i Denia. Årets store overraskelse er den nye Danske føreren Marcus Jørgensen. Han har drevet med motorsport i mange år, men han begynte ikke med runabout for i februar i år. Han stillte opp i første runde i Italia helt ukjent og vant til alles store overraskelse. Han gå nå under tilnavnet «no name» etter at en i Bushell leiren i vantro utbrøt «who the fu… is that?» Han ble nr. 2 i Denia og leder nå sammenlagt. Han kjører for øvrig under Ungarsk flagg da Danmark ikke har eget forbund tilknyttet UIM. Vant i Denia gjorde fjorårets verdensmester Yousef AL Abdulrazzaq fra Kuwait.»

ulrik podium gp2 stian podium gp1 Stian daniel Ulrik pit denia pit daniel norske denia daniel podium gp2