Prisvinnernes kamp mot kommunen

Les om Hjellestad Jet Ski Klubb, som ble startet av en kompisgjeng  for 15 år siden. I 2013 ble klubben kåret til Årets Idrettslag i Bergen.

styret

15 år er gått siden fem kompiser startet opp Hjellestad Jet Ski Klubb. Klubben som ingen hadde troen på ble i 2013 kåret til Årets Idrettslag i Bergen kommune.
Det ble tårer i øyekrokene til de fremmøtte fra klubben da begrunnelsen til Bergen kommune ble lest opp blant ordfører, idrettsbyråd og toppidrettsutøvere i Bergen.
Dette er for oss mer fantastisk enn å vinne i VM. Selv om vi driver individuell idrett så er vi et idrettslag som får resultater sammen.Med tanke på den vanskelige starten klubben hadde, blir nok denne utmerkelsen meget spesiell for de som har vært med på dette jetskieventyret fra starten av.
Sitter og leser i Fanaposten fra en tid tilbake og minnes  at det var ikke en dans på roser å starte klubben, men en jobb i konstant motvind.
Utallige brev er skrevet til Bergen kommune, Os kommune og Sund kommune. Alt bare med motivasjon for å få lov til å drive idretten vi elsker. Klubben møtte mye motgang de første årene, både fra Bergen kommune og andre som mente å vite mye om denne idretten. Det ble laget underskriftskampanjer mot klubben, og uvitende naboer på Hjellestad skrev under. Senere skulle det vise seg at barna deres ble medlem og ivrige deltagere i klubben.De første årene ble vi kasteball i kommunen og vi fikk nei, nei og atter nei i spørsmålet om å få drive med idretten vår. På et tidspunkt var vi på vei til å gi opp, men heldigvis gjorde vi ikke det. Vi fortsatte kampen mot Bergen kommune som nå altså utnevner oss til Årets Idrettslag i 2013.
Noen viste heldigvis interesse for denne idretten og syntes at dette virket interessant. En av dem var Kai Flatekvål i Fanaposten. Han viste stor interesse for sporten og for saken. Fanaposten fulgte utviklingen nøye og bidro til at politikere måtte svare for seg i flere anledninger.
Det var også noen lokalpolitikere som viste interesse for denne nye idretten som var på vei, og heldigvis for klubben så fantes det på den tiden noe som het Ytrebygda bydelstyre. Her satt Trygve Birkeland som leder og høyrepolitiker Lise W. Strømmen som medlem. Disse satte seg grundig inn i saken og så tidlig at dette kunne bli en idrett som passet godt inn i det maritime miljøet på Hjellestad.
Selv om saken ble kastet frem og tilbake mellom Bydelstyre, Byrådet, Bystyret, Grønn Etat og det som verre er i lang tid så ga disse lokalpolitikerne aldri slipp på saken. De var med på befaringer på sjøen sammen med Grønn Etat, og satte seg skikkelig inn i saken som til slutt endte med endelig vedtak i Bystyret. Bystyret brukte nesten hele dagen på kun en sak: Jetski (som få av dem som satt der egentlig visste hva var for noe).
Vi fikk til slutt lov til å drive idretten vår i Bergen. Med treningsbane på Hjellestad og med raceplass på Store Lungegårdsvann og Hjellestadviken.
I motsetning til de andre vannjetklubbene i Norge på den tiden så satset vi på unge utøvere. Dette har vært det viktigste for oss hele tiden. Nå, 15 år senere, ser vi resultatene av dette. Med flere NM, Nordisk, EM og VM titler er vi den mestvinnende klubben i Norden.Hjellestad Jet Ski Klubb var i 2001 heldig og fikk leie et klubblokale på en industritomt i Synningaveien på Hjellestad. Men med et lokale så langt fra land  ble det lite funksjonelt. Klubben trengte et sted ved sjøen. Drømmen var at klubben skulle få seg lokaler ved sjøen slik at man ikke var avhengig av bil og tilhenger til hver trening.
Vi sonderte terrenget i mange år. Vi så på alle muligheter, og en av dem var et felles sjøsportsenter på Hjellestad, med seiling, jetski, kajakk, dykking m.m. på et og samme sted. Men områder for å få til noe slikt er det få av på Hjellestad, og det var heller ikke mange som hadde troen på et slikt samarbeidsprosjekt.
Våren 2012 ser vi en annonse på finn.no om en halvdel av et nøst som er til salgs i Hjellestadviken. Klubben som i utgangspunktet ikke har økonomi nok til å kjøpe noe som helst, vil likevel ha det. Her måtte det rett og slett en kronerulling til. Etter å ha samlet medlemmer av klubben til møte en søndag kveld er egenkapital på 2/3 av nøstet i boks (1,6 mill. på 2 timer).
Klubben kjøper seg nøst og er etablert ved sjøen. Det investeres i en lift på kaien som gjør det mulig å heise åtte jetskier ned i sjøen samtidig.
Men vi ser fort at plassen ikke strekker til og vi sjekker muligheter for utvidelse. Eier av den andre halvdelen av nøstet ser nytten klubben kan ha av større plass og bestemmer seg for å selge resten av nøstet. Ny kronerulling blant naboer og medlemmer fører til at klubben nå har hele nøstet.
Nøstet som nå er et av de største nøstene på Hjellestad og som ligger ytterst i viken er det perfekte klubbhus for denne klubben.Dette klubbhuset har ført til hyppigere treninger og større muligheter for utøvere som vil satse internasjonalt på denne idretten. Hjellestad Jet Ski Klubb har hatt seks utøvere som har vært med i Norges Motorsportforbund sin toppidrettssatsning. Fire av disse er fremdeles med i Team Norway Jetski og en av dem er med som trener.
De fire som er medlem gikk våren 2013 ut fra Ytrebygda skole, og har alle begynt på skoler som har tilpasset trening til vannjet i skoletiden. To går på Stend vidaregåande skule sin toppidrettslinje og har vannjet som sin idrettsgren. De to andre går på Åsane videregående skole i samarbeid med Olympiatoppen sin toppidrettslinje. Alle har fått tilpasset skolehverdagen til vannjet, for å kunne fortsette å satse på denne idretten. Så lenge det er lyst ute om morgenen har de vannjet på timeplanen.

Klubben har nå de beste mulighetene for fremtiden.

Lederen for vannjet i det Svenske Racerbåtforbund uttalte i år at det finnes ikke en vannjetklubb i hele verden som har et bedre treningstilbud enn Hjellestad Jet Ski Klubb.

Mange tenker at jetski kan være bra for de som ikke liker ballspill, men fakta viser at flere bruker jetski som et supplement til fotball og andre ballidretter.
Jetski som idrett rangeres som en av de mest fysisk krevende motorsporter som utøves. Der styrke, utholdenhet og balanse er viktige faktorer. Det er ingen som kommer på toppen av denne sporten uten å trene hardt og systematisk både på land og til vanns.

Prisen som Årets Idrettslag i Bergen kommune, setter Hjellestad Jet Ski Klubb meget høyt, og prisen vil få den fineste plassen i klubbnøstet vårt den dag dette står helt ferdig.

Innelgget er skrevet av Jørn Ivar Liseth, og publisert i Fanapostens papirutgave 10.01.14

 

FANAPOSTEN 20.12.13