Grand Prix of Sharjah

Årets siste jetski-tur er unnagjort akkurat i tide til å få med seg julefeiring med resten av familien. Sharjah er et av de 7 emiratene som utgjør De Forente Arabiske Emirater (UAE). Byen Sharjah ligger bare 25 minutter med bil fra Dubai.

Tekst og foto: Robert Andersen

Sharjah Grand Prix var 4. og siste VM runde og her skulle det avgjøres hvem som skulle bli årets Verdensmester i de ulike klassene. I UIM VM kjøres det bare 4 klasser. Runabout GP1, Ski GP1, Ski Women (GP) og Freestyle. I tillegg inneholdt dette stevnet båtklassene F1 og F4.

GetAttachment

Marit Strømøy blir første kvinne som vinner en VM-runde i F1.

I båtklassen F1 ble vi vitne til et historisk resultat og en veldig artig opplevelse for alle tilreisende nordmenn. Marit Strømøy fra Norge ble første kvinne noensinne til å vinne denne båtklassen. Dette var for øvrig hennes første pallplassering i det hele tatt i denne klassen. F1 er en av de store båtklassene og det er mange ressurssterke team som ligger mye penger og prestisje i sine båter. I det perspektivet er hennes prestasjon ekstra imponerende.

GetAttachment-1

Fra pit-området i Sharjah.

Våre arabiske venner hadde solgt noen oljefat for å få i stand dette arrangementet. Her var det flotte tribuneanlegg og fasiliteter for publikum og det var svært godt tilrettelagt for alle førere med sine respektive team. Bensin var gratis og det var bare å hente det du klarte å «svi av» de dagene arrangementet varte.

GetAttachment-2

Da arrangøren ble klar over at det var representanter fra HJSK tilstede, var de rask med å rulle ut den røde løperen.

Og slik gikk det.

Ski division GP1:

Kevin Reiterer vant begge heat i suveren stil og var sammenlagt verdensmester allerede før siste heat. Franske Raphael Maurin ble nr to i begge heat og dermed også nr 2 sammenlagt i Sharjah Grand Prix. «Ralph» har jeg advart mot før, han kommer til å bli en sentral skikkelse i dette sirkuset de kommende årene.

Med norske øyne var det spesielt gledelig å se at Stian gjorde to veldig gode heat. Begge etter to knallgode starter. Siste heatet var en liten nervepåkjenning da Stian kjørte med et ødelagt feste til eksosen som kunne røket når som helst. Men, Ivar hadde fått til en improvisert løsning som heldigvis holdt helt til mål. En 4. og en 3. plass i de to heatene holdt til en glimrende 3. plass sammenlagt i dette racet. Det var hans første pallplass i UIM VM (muligens også første Norske??) noe som er veldig bra når en ser hvilke førere som er med. Stian ble tilslutt nr. 6 sammenlagt i VM.

Det blir veldig spennende å se hva han kan få til neste år med sin nye Pro Force jet fra USA.

GetAttachment-3

Stian på pallen for første gang i UIM VM foto UIM.

Daniel hadde lånt en limited jet av Chris Wilkinson og gjorde ut fra forutsetningene to gode heat. Han ble sammenlagt nr 8 i Sharjah, og det var innenfor forhåndsmålet om en topp ti plassering. Det viktigste var at han slo en del førere med kontrakt og at han samlet viktige ranking poeng. På UIM World Ranking som blir oppdatert før nyttår vil Stian ligge på en 7-8 plass mens Daniel vil ligge på en 10-11 plass. Dette er viktige plasseringer i forhold til å sikre seg UIM kontrakt for 2016, noe som igjen betyr svært mye økonomisk. Stian er nok sikker på kontrakt mens Daniel ligger i grenseland. Rundt 15 førere får kontrakt.

Nacho Armillas hadde trøbbel med jetten i begge heat og plukket bare skarve 5 poeng noe som bare holdt til en 12 plass. Nok en skuffende helg for Nacho som også måtte bryte Kings Cup med de samme problemene.

Sammenlagt

Kevin var som sagt mester før siste heat. Jeremy Poret måtte bryte første heat i Sharjah, men fikk en 2. plass i siste heat og reddet med det nok poeng til å kapre 2. plassen sammenlagt. Det var lenge uklart hvem som ble nr. 3 totalt. Nacho hadde en svart helg som gjorde at Michael Poret hadde muligheten til å ta ham igjen. Michael lå bra an etter første heat og det så ut til å bli svært spennende. Så får også han problemer med motoren og kjører nesten hele siste heatet på halv maskin. Han fullfører og alle tror han har sikret seg tilstrekkelig med poeng til å kapre 3. plassen totalt. Så kommer arrangøren med en liten bombe. Etter å ha sjekket regelboken tar de fra ham alle poengene i siste heatet fordi han ikke har kjørt 70% av antall runder som vinneren gjorde. Og så var diskusjonen i gang……………………..

Enden på visen ble at Nacho ble nr. 3 i VM sammenlagt.

GetAttachment-4

Ski GP1 sammenlagt Jeremy Poret (2), Kevin Reiterer (1) og Nacho Armillas (3).

Ski Women.

Dameklassen var heller ikke uten dramatikk.

Emma-Nellie Örtendahl fra Sverige lå an til å ta VM tittelen før siste runden. Hun var i praksis bare truet av Jennifer Menard fra Frankrike med Beatriz Curtinhal fra Portugal som en outsider. Beatriz lå litt bak poengmessig og det meste måtte gå på tverke for begge de foran henne om hun skulle vinne sammenlagt.

Etter at hun måtte bryte første heat så det en stund mørkt ut for Emma, helt til det ble kjent at Jennifer Menard hadde blitt trukket en runde for å ha krysset sporet for tidlig. Da var det igjen helt åpent før siste heat. Men, lite stemte dessverre for Emma-Nellie denne helgen og en 4. plass i siste heat gjorde at Jennifer Menard stakk av med VM tittelen totalt. Emma ble nr. 2.

Beatriz Curtinhal vant begge heatene i suveren stil og dermed Vm runden i Sharjah. Totalt endte hun på en 3. plass.

GetAttachment-5

Ski Women sammenlagt: Emma-Nellie Örtendahl (2), Jennifer Menard (1)og Beatriz Curtinhal (3).

Helt kort om Runabout tilslutt.

Før siste Vm runden var dette en kamp mellom Jean-Baptiste Botti, Jeremy Perez (begge Frankrike) og Yousef Al Abdulrazzaq fra Kuwait.

Botti som i mine øyne er verdens desidert beste fører tar oppskriftsmessig seieren i første heat. Han leder også andre heat i 20 minutter til motoren stopper 300!! meter fra mål!! Der røk altså både seieren i Sharjah Grand Prix og VM tittelen sammenlagt bare et steinkast fra mållinjen. Sikkert fryktelig bittert og han så heller ikke spesielt fornøyd ut når han ble tauet til land. Godt var det at ingen oversatte de glosene som da kom til arabisk. Da hadde nok Allah blitt steik forbannaJ

Vm runden ble vunnet av nevnte Yousef Al Abdulrazzaq foran Lars Akerblom fra Sverige Waleed Al Shasharni fra Qatar.

Sammenlagt vinner da Yousef Al Abdulrazzaq fra Kuwait foran Jean-Baptiste Botti og Jeremy Perez.

De to «norske» teamene i Sharjah.

Sharjah Schjetlein Racing

Schjetlein Racing

 

Sharjah Kev Racing

Kev-Racing